EPDM dakbedekking: onderhoud en reparatie

EPDM Dakbedekking: Onderhoud en ReparatieEPDM dakbedekking is een betrouwbare en duurzame oplossing voor het beschermen van platte daken tegen extreme weersomstandigheden en schade. Het is een synthetische rubber die slijtvast is en geschikt is voor zowel commerciële als residentiële gebouwen. Het installeren van een succesvolle EPDM dakbedekking vereist deskundigheid en nauwkeurigheid. Echter, zelfs met alle juiste voorzorgsmaatregelen, kunnen dakproblemen zich in ieder geval voordoen. Dit artikel bespreekt de meest voorkomende oorzaken van schade en geeft u informatie over het onderhoud en de reparatie van EPDM dakbedekking.

De voordelen van EPDM Dakbedekking

Als u op zoek bent om uw platte dak te beschermen, dan is EPDM dakbedekking een uitstekende keuze. Hier zijn enkele voordelen die u kunt genieten:

1. Langer meegaan

EPDM dakbedekking is slijtvast en gaat uitzonderlijk lang mee. Het kan tot 50 jaar meegaan zonder dat er ernstige schade optreedt. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het vervangen van uw dakbedekking op korte termijn.2. Gemakkelijk te installeren

EPDM dakbedekking is een relatief eenvoudig materiaal om te installeren, vooral als het dak in goede staat verkeert. Het is daarom niet ongebruikelijk dat de installatie binnen één dag is voltooid.

3. Vochtbestendig

EPDM dakbedekking is bestand tegen water en vocht. Het heeft geen poriën, waardoor er geen water in de dakbedekking kan doordringen. Dit betekent dat de kans op lekkages minimaal is.

4. Zonreflecterend

EPDM dakbedekking heeft een zeer hoge reflectiviteit. Dit betekent dat het zonlicht weerkaatst en uw platte dak koel houdt, waardoor u geld kunt besparen op uw energierekening.

Veelvoorkomende schade

Hoewel EPDM dakbedekking zeer duurzaam en betrouwbaar is, zijn er bepaalde situaties die schade kunnen veroorzaken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van schade aan EPDM dakbedekking:

1. Oude dakbedekking

Als uw EPDM dakbedekking ouder wordt, kan er slijtage optreden. Dit kan leiden tot scheuren en lekkages.

2. Harde voorwerpen

Als uw dak wordt blootgesteld aan harde voorwerpen zoals hagel of takken, kan dit scheuren of gaten in de dakbedekking veroorzaken.

3. Vochtige omstandigheden

Als uw dakbedekking langdurig wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden, kan dit leiden tot schade. Dit kan ook gebeuren als er onvoldoende drainage is.

4. Slechte installatie

Als EPDM dakbedekking niet op de juiste manier is geïnstalleerd, kan dit leiden tot onbalans in het dak en de dakbedekking. Dit kan op den duur schade veroorzaken.

Onderhoud van EPDM dakbedekking

Om ervoor te zorgen dat uw EPDM dakbedekking zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om het dak regelmatig te onderhouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van uw EPDM dakbedekking:

1. Regulier schoonmaken

Houdt uw dak regelmatig schoon van vuil en stof. Dit vermindert de kans op schimmelvorming en zorgt ervoor dat uw dakbedekking er optimaal uitziet.

2. Verwijderen van bladafval

Bladafval kan ophopen op uw dakbedekking en leiden tot verstoppingen. Dit kan op zijn beurt leiden tot het vasthouden van water op uw dak en schade veroorzaken.

3. Regelmatige inspectie

Het is belangrijk om regelmatig uw dakbedekking te inspecteren op tekenen van schade. Als u scheuren of gaten opmerkt, neem dan direct contact op met een professional.

4. Onderhoud van de dakgoten en afvoerkanalen

Regelmatige reiniging van de dakgoten en afvoerkanalen vermindert de kans op verstoppingen en schade veroorzaakt door water dat niet weg kan lopen.

Reparatie van EPDM dakbedekking

Als u schade opmerkt aan uw EPDM dakbedekking, is het belangrijk om dit te laten repareren door een professional. Hier zijn enkele van de meest voorkomende reparaties die worden uitgevoerd op EPDM dakbedekking:

1. Scheuren en gaten

Als er scheuren of gaten in uw dakbedekking zijn, kan een professional deze repareren door het getroffen gebied te isoleren en te bedekken met een nieuwe EPDM laag.

2. Problemen met de naden

Als de naden van uw dakbedekking beginnen te slijten, kan een professional deze opnieuw bevestigen om ervoor te zorgen dat uw dak waterdicht blijft.

3. Omvangrijke schade

Als er sprake is van omvangrijke schade, kan het nodig zijn om de gehele dakbedekking te vervangen. Een professionele dakdekker kan u helpen om de beste optie voor uw situatie te bepalen.

FAQs:

1. Kan ik het onderhoud van mijn EPDM dakbedekking zelf uitvoeren?

Hoewel u bepaalde schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden zelf kunt uitvoeren, raden we aan om het onderhoud van uw EPDM dakbedekking uit te besteden aan een professional.

2. Kan ik mijn EPDM dakbedekking repareren met een kit uit de bouwmarkt?

Hoewel sommige reparatiesets verkrijgbaar zijn in bouwmarkten, raden we niet aan om dit zelf te doen. Het gebruik van de verkeerde materialen of het niet goed aanbrengen van de reparatie kan leiden tot ernstige schade aan uw dakbedekking.

3. Hoeveel kost het om EPDM dakbedekking te vervangen?

De kosten voor het vervangen van EPDM dakbedeking kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het dak en de benodigde reparaties. Neem contact op met een professionele dakdekker om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen.

4. Hoe vaak moet ik mijn EPDM dakbedekking laten inspecteren?

Het wordt aanbevolen om uw EPDM dakbedekking minstens eens in de twee jaar te laten inspecteren door een professional. Dit helpt problemen op te sporen voordat ze ernstig worden.

5. Hoe lang duurt het om EPDM dakbedekking te installeren?

De duur van de installatie van EPDM dakbedekking kan variëren afhankelijk van de grootte van het dak. In de meeste gevallen kan de installatie van een EPDM dakbedekking binnen één dag worden voltooid.

Conclusie

EPDM dakbedekking is een uitstekende keuze voor platte daken vanwege de duurzaamheid en betrouwbaarheid. Ondanks de robuustheid van het materiaal, kan het toch schade oplopen. Om de levensduur van uw EPDM dakbedekking te verlengen, is het belangrijk om het regelmatig te onderhouden en te inspecteren. Als u schade opmerkt, neem dan contact op met een professional om reparaties professioneel uit te voeren. Neem deze tips in acht om te genieten van uw EPDM dakbedekking voor jaren!