EPDM dakbedekking: voordelen en kosten

EPDM Dakbedekking: Voordelen en KostenBent u op zoek naar een duurzame en waterdichte dakbedekking voor uw huis? Overweeg dan eens EPDM dakbedekking. Dit materiaal wordt steeds populairder in Nederland vanwege de vele voordelen die het biedt. In dit artikel gaan we dieper in op EPDM dakbedekking en bespreken we de voordelen en kosten.

Wat is EPDM?

EPDM staat voor ethyleen-propyleen-dieen-monomeer en is een synthetisch rubber dat veel wordt gebruikt in de bouw. Het is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen water, UV-straling en extreme temperaturen. EPDM wordt veel gebruikt voor dakbedekking vanwege de waterdichte eigenschappen en lange levensduur.

Voordelen van EPDM dakbedekking

1. Duurzaamheid: EPDM is een van de meest duurzame dakbedekkingsmaterialen op de markt. Het heeft een levensduur van meer dan 50 jaar en kan zelfs langer meegaan met het juiste onderhoud.2. Waterdicht: Het materiaal is volledig waterdicht waardoor de kans op lekkages minimaal is.

3. Bestand tegen UV-straling: EPDM kan goed omgaan met de UV-straling van de zon, waardoor het niet verkleurt of uitdroogt.

4. Energiezuinig: EPDM dakbedekking heeft een hoge reflectiviteit, wat betekent dat het zonlicht weerkaatst en minder warmte absorbeert. Dit helpt om de binnentemperatuur van een gebouw te reguleren en kan leiden tot lagere energiekosten.

5. Makkelijke installatie: EPDM wordt als een rol geleverd en kan gemakkelijk op een dak worden aangebracht zonder dat er veel speciale gereedschappen of kennis nodig is.

Kosten van EPDM dakbedekking

De kosten van EPDM dakbedekking varieert afhankelijk van de grootte van het dak. Over het algemeen is het duurder dan traditionele materialen zoals bitumen of dakpannen. Maar EPDM is een investering die zichzelf op de lange termijn terugverdient vanwege de lange levensduur en de energiebesparingen.

FAQs

1. Wat is het verschil tussen EPDM en bitumen dakbedekking?

EPDM is een synthetisch rubber, terwijl bitumen een aardolieproduct is. EPDM is duurzamer en bestand tegen UV-straling, terwijl bitumen beter bestand is tegen extreme temperaturen.

2. Kan EPDM worden gerepareerd als het beschadigd is?

Ja, kleine lekkages of beschadigingen kunnen worden gerepareerd met speciale EPDM-reparatiekits.

3. Wanneer is het tijd om de EPDM dakbedekking te vervangen?

Over het algemeen gaat EPDM tussen de 50-60 jaar mee, maar dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van de installatie en het onderhoud.

4. Is EPDM duurder dan andere dakbedekkingsmaterialen?

Ja, EPDM is over het algemeen duurder dan traditionele materialen zoals bitumen of dakpannen. Maar het biedt wel veel voordelen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing op de lange termijn.

5. Kan EPDM op elk type dak worden geplaatst?

Ja, EPDM kan op vrijwel elk type dak worden geplaatst, of het nu gaat om platte daken, gewelfde daken of daken met veel hoeken en rondingen.

Conclusie

EPDM dakbedekking is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, waterdichte en energiezuinige dakbedekking met een lange levensduur. Het is het investeren zeker waard, ondanks de hogere initiële kosten. Als u uw dak wilt laten bedekken, is het raadzaam om een professioneel dakdekkersbedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in EPDM-installaties.